Railkokers verbinden onderdelen van elektrische installaties

Vergeer Kaas

Elektriciteit vormt een steeds belangrijker onderdeel in onze huidige wereld. De elektrische installaties worden groter en daarmee ook het aantal aansluitingen. In grotere gebouwen komt de elektriciteit via één of meerdere transformatoren binnen op een centraal schakelbord: de hoofdverdeler. Naast transformatoren worden ook generatoren en UPS-systemen ingezet en al die onderdelen moeten met elkaar verbonden worden. Daarvoor kan men zware kabelaansluitingen gebruiken, maar ook een railkokersysteem. “Railkokers hebben specificaties die overeenkomen met die van de railsystemen in verdeelkasten en zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er eenvoudige transportrails, maar ook distributierails waarvan men kan aftakken. Ten opzichte van kabeltrajecten nemen railkokers minder plaats in en zijn ze milieuvriendelijker. Het installeren van een railkokersysteem kan in minder tijd en bovendien laat het flexibele karakter ervan aanpassingen en uitbreiding in de toekomst toe. Het modulaire aspect van railkokersystemen is een veelgeprezen pluspunt” vertelt Paul Langbein van ST Benelux.

 

De beste oplossing

“Als specialist in het ontwerpen en implementeren van railkokersystemen, merken we dat keer op keer. Daarnaast heeft elke type rail weer zijn eigen situatie- en omgevingspecifieke voordelen. We kunnen uit de voeten met uiteenlopende merken, maar vertegenwoordigen het merk Starline en werken ook heel graag met het fabricaat Canalis van Schneider Electric. Daardoor kunnen we uiteenlopende marktsegmenten bedienen met het product dat het meest geschikt is gezien de eigenschappen. Voor ons is elk project uniek. Op basis van tekeningen, nauwgezette metingen en onderzoek op locatie werken we steeds de beste oplossing uit. Zo ook voor Vergeer.”

 

Weer- en windvaste verbinding

In opdracht van Kromwijk Elektrotechniek leverde expertisepartner Elektro Internationaal de hoofdverdeler in het Prisma P-systeem van Schneider Electric en zorgde STbenelux voor de aanleg van ruim 600 meter railkoker van het merk Canalis, eveneens van Schneider Electric. Het railsysteem voorziet in de koppeling van de transformatoren met de hoofdverdeler en het energietransport naar de verschillende onderverdelers en zware verbruiksunits, zoals de complete koelinstallatie. “De transformator staat in een eigen schakelhuis, los van het hoofdgebouw. Daarom was een weer- en windvaste verbinding tussen de twee gebouwen nodig. Vandaar ook de keuze voor Canalis met een hoge IP-waarde. De toegepaste railen zijn behoorlijk zwaar in gewicht en daardoor ook zwaar om te plaatsen. Bovendien lopen ze dwars door de staalconstructie van het pand. Maar we houden van complexe projecten en ook deze installatie heeft zo zijn specifieke uitdagingen. De hoofdverdeler wordt door twee aparte railen van elk 2.500 ampère met twee transformatoren verbonden over een lengte van 13 meter. Vanuit de hoofdverdeler lopen meerdere railkokers het pand in. Een van de hoofdrailen van 1.600 ampère loopt dwars door het pand en heeft een lengte van 120 meter. Vanaf deze rail splitst halverwege nog een aftakking van 60 meter naar de zijkant af, terwijl één niveau hoger er nog eens 8 railen met elk een lengte van 50 meter zijn geplaatst om wat kleinere, lokale processen te voeden. Naar het dak toe is er een railkoker die de PV-installatie koppelt aan de elektrische installatie” licht Langbein toe. “Alles bij elkaar een prachtig project om uit te mogen voeren.”

 

Dit artikel is gepubliceerd in de aprileditie van Stedenbouw

Vergeer railkoker 1 Vergeer railkoker 1